Hiukan muistelmia vuodesta 2010, joka oli vähän tapahtumaköyhempi kuin järkyttävän pysäyttävä vuosi 2009.

Lähdetäänpä liikkeelle alkuvuodesta eli tammikuu ja siellä poikia vaivasi kunnon vatsatauti, joka ei sitten talttunutkaan ilman nesteytyksiä ja lääkekuureja. Mamma kävi energiakoulutusta viikonlopun ja pojatkin ovat saaneet osakseen näitä hoitoja. Leevin kynsivaivat lisääntyivät eikä lääkäri osannut sanoa muuta kuin, että öljyjä pitää syöttää ja biotiinia.

Helmikuussa pojille tuli taas vatsatauti ja siinä vaiheessa mamma päätti, että nyt parin vuoden jahkailu poikien ruokavalioista sai luvan loppua ja otti yhteyttä eläinten luonnonmukaiseen ruokintaan erikoistuneeseen Tuula Ruuskaan (Happy animals) ja niin pojille alettiin kehittelemään luonnonmukaista ruokavaliota oireisiin perustuen mm. Leevin kynnet huomioiden jne. Ruokavalion muutos kiinnosti niin paljon, että mamma kävi yhdessä Jossun kanssa raakaravinnosta ja ruokinnasta kertovalla Malin Ekblomin luennollakin ja siellä saatiin vahvistusta siihen, että oikealla suunnalla ollaan ravinnon suhteen.

Maaliskuussa sitten aloitettiin pojilla luonnonmukainen ruokavalio 1/3 puuroja, 1/3 vihanneksia, marjoja ja 1/3 raakaa lihaa, sisäelimiä jne. Vajaan 2 viikon päästä ruokinnan aloituksesta oli selviä muutoksia tapahtunut poikien olemuksissa mm. leikittiin paljon, energia ja iloisuus kaikella tavalla oli lisääntynyt, ulosteet olivat muuttuneet minimaalisen pieniksi, röyhtäilyt, piereskelyt ym. olivat jääneet täysin pois.

Huhtikuussa Anna ja Leevi niittivät elämänsä ensimmäisessä yhteisessä mätsärissä kultaa ja kunniaa voittaen pienten koirien 1 palkinnon, upea mätsäripäivä Lammilla ja voittajista oli oikein haastattelu kuvien kera paikallislehdessä. Huhtikuun lopulla oli sitten Kassulla myös ensimmäinen virallinen KV näyttely Lahdessa ja tiukan suomalaistuomarin edessä kirittiin PU3 sijalle, joka olikin sitten tämän vuoden 2010 paras sijoitus.

Toukokuussa alkoikin sitten Jossun ja Riston häävalmisteluiden suunnittelu ja osittain toteutuskin, oli siis tulossa kiireinen kesä sillä häitä tanssittaisiin heinäkuun viimeinen päivä. Kassun kanssa käväistiin Rauman näyttelyssä PU4  ja oli polttavan helteinen toukokuun päivä, nahkat kärähtivät ja koirilla oli kuuma. Toukokuun puolivälissä Leevi sairastui... oksennusta ja ripulia... luultiin vatsataudiksi, mutta olikin laajentunut ja pahasti tulehtunut eturauhanen. Hormonipiikki ei auttanut ja edessä olisi kastraatio. Toukokuun lopulla ensimmäisen vaunuilu viikonlopun aika ja matkamme suunnistui Joensuuhun ja kaksi päiväiseen koiranäyttelyyn. Täällä Kassu sijoittui toisena päivänä PU 4  ja toisena sai elämänsä ensimmäisen H.

Kesäkuun puolivälissä selvisi, että meille olisi tulossa Puolasta Pihkatassujen sijoitusnarttu Maisa, jännitti kovasti miten pojat tyttöön suhtautuvat. Hienosti kuitenkin kaikki lähti liikkeelle. Juhannusviikolla Leevi sitten kastroitiin, leikkaus meni hyvin ja helteestä huolimatta haavankin kanssa pärjättiin. Juhannusta vietettiin Koivoon Campingilla Jossun ja Riston luona. Pihaa rakennettiin ja heidän autotallia kesäisinä viikonloppuina yöpyen vaunussa.

Heinäkuussa sitten lomailtiin ja aherrettiin leipomuksia ym. häihin. Palavereita pidettiin, tehtäviä viimeisteltiin ja aurinko porotti täydeltä teholtaan koko heinäkuun. Koiria käytiin uittamassa milloin Lammilla ja milloin Hauholla. Pikku Maisa oli oikein vesipetojen peto. Häät onnistuivat loistavasti vaikka pappi olikin myöhässä. Häistä seuraavana päivänä kesäloma matkamme alkoi kohti Kuopiota.

Elokuun ensimmäinen viikko vietettiin vaunuille Jossun, Riston, Pirkon ja Jarin kanssa Kuopiossa. Reissuun sisältyi myös perinteinen 3 päivän mittainen Sawo Show koiranäyttely. Mukavaa tuttujen tapaamista ja hellettä. Menestystä ei näyttelystä tullut, mutta mukavaa ajan vietettä. Leevin ja Kassun kasvattajat kävivät tervehtimässä caravan alueella ja uusia koirakavereitakin tavattiin. Helteiden loputtua alkoi myös työt ja kesän muistot olivat takana. Elokuun lopulla Kassu kävi silmäpeilauksessa ja silmät olivat terveet.

Syyskuussa Kassu pääsi hierontaan, koska selvästi selässä oli jäykkyyttä eikä halunnut hypätä esim. autoon. Hierojalla käytiin useampi kerta ja selkä oli aivan jumissa. Hieroja määräsi myös magnesiumia ja b-vitamiinia, vaivat alkoivat helpottamaan. Syyskuun lopussa Kassu sai myöskin morsmaikun itselleen ja astui Jossun Laki-neitosen varmoin ottein. Niin alkoi jännitys, että mitä sieltä tulee vai tuleeko mitään.

Lokakuu alkoikin sitten taas masentavissa merkeissä. Leevi oli filmitähtenä eläinklinikan mainoksessa ja tällä reissulla Leeviltä löytyi sydämestä kova sivuääni. Parin päivän päästä olikin sitten laajat sydän tutkimukset edessä ja selvisi, että vasen kammio oli hiukan laajentunut ja mahdollisesti sydämen läppä vuotaa. Myöskin keuhkoissa oli nestettä ja välittömästi aloitettiin sydänlääkitys ja nesteenpoistolääkitys. Ikävää ! Kassu osallistui Tuuloksen ryhmänäyttelyyn ja kennelpoikana mukana oli Heikki. Paikanpäällä selvisi, että oli tullut tuomarimuutos, harmitti, mutta takaisinkaan ei palattu. Kassu EH, mutta kiva oli tavata tuttuja ja tämä olikin sitten vuoden 2010 viimeinen näyttely. Lokakuun loppupuolella saimme mieluisia vieraita Outokummusta, Leevin ja Veetin kasvattajat saapuivat vierailulle. Lokakuun viimeisenä viikonloppuna mamma kävi Jossun kanssa mielenkiintoisen eläinkommunikointikoulutuksen. Lakin ultrassa selvisi myöskin, että pentuja oli tulossa ja Kassusta tulee siis isä.

Marraskuu alkoi Leevin sydänkontrollilla ja lääkitystä jatketaan. Kovan juomisen vuoksi nesteenpoistoa vähennettiin vaikka keuhkoissa näkyikin nestettä. Marraskuun puolivälin jälkeen mamma aloitti parantaja koulutuksen ja loppukuusta odotettiin sitten pentujen syntymistä. Synnytys käynnistyikin, mutta hitaaasti. Lopulta kaksi pentua syntyi normaalisti ja 3 piti leikata koska juuttuivat synnytyskanavaan. Saldona oli 4 poikaa ja 1 tyttö. Voi kuinka pojat muistuttivat jo heti kovasti isäänsä. Pieniä valaita, ihanaa.

Joulukuussa Maisa neidon ensimmäinen juoksu alkoi ja Maisa lähti juoksulomalle Jossun anoppilaan partacollieiden ja kissojen kaveriksi. Pennuista pienin Cassu jr ei oppinut imemään tissiä, sitä ruokittiin 2 tunnin välein pullosta, kasvukäyrä lähti nousemaan, mutta sitten enkeli tuli noutamaan pikku Cassun ja suru oli suunnaton. Voi pientä enkelikoiraa, joka sai olla  luonamme vain vajaat 2 viikkoa. Joulukuu jatkoi kulkuaan ja joulun vietimme kovassa pakkasessa Koivoolla Jossun ja Riston vieraina, kiitos!  Uusi Vuosi vaihtui Lammilla Matin, Marja-Leenan ja Mikon luona, kiitos! Pojat olivat vauhdissa Matin nakeista ja ilta vierähti aivan aamutunneille saakka.

Kiitos jos jaksoit lukea pitkää vuoden tarinaa, yhteenvetona aivan hyvä vuosi, poikien ruokavalion muutos on ollut erinomainen, eikä mitään vaivoja ole esiintynyt. Leevin kynnetkin ovat lähes parantuneet ja olotilat ovat mainiot. Suosittelen kyllä kaikille, ei se niin vaikeeta ole mitä voisi kuvitella.

Hyvää alkanutta vuotta kaikille lukijoillemme ja menestystä näyttelykehiin vuodelle 2011 !